9 Temmuz 2010 Cuma

m~a~k~a~r~n~a Sen seyreyle bendeki feryadı...






Anayasa Mahkemesi’nin kararı ve Nasrettin Hoca’nın eşeği...
Hikmet Bila

Anayasa Mahkemesi’nin zorlama kararıyla ilgili tepkiler çeşitli. İktidar tarafı, değişikliğin özüne ilişkin olmayan iki iptal kararını, “Hay Allah” gibilerinden eleştiriyor ama sonuçtan memnun. Çok da sevindirik görünmemek için “nağme” yapıyor. Bu iki iptali işin özü ve Anayasa Mahkemesi’nden de istediği iptal kararını çıkarttığını sanan muhalefet yeni yeni uyanıyor.

“Aslında ne oldu?” diyenler arasında eski Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Bülent Serim de var. Serim, odatv.com’da kararı değerlendirirken, “Anayasa Mahkemesi, bu paketi iptal etmeyecekse neyi iptal edecek?” diye soruyordu.
Serim’e göre, laik cumhuriyet rejimini savunanlar hayal kırıklığı içindeydiler ve “Anayasa Mahkemesi bunu iptal etmezse neyi iptal edecek” diye düşünüyorlardı. Onlara göre, “Bugüne kadar yapılan hiçbir anayasa değişikliği, kurucu iradenin oluşturduğu, değiştirilemez nitelikteki cumhuriyetin temel ilkelerine bu kadar aykırı” olmamıştı.
Bunda Anayasa Mahkemesi üzerinde kurulan baskıların da payı vardı.

Sonuçta Anayasa Mahkemesi, bir-iki ayrıntı dışında davacıların taleplerini tümüyle reddetmişti. Oysa, her şeyden önce, teklif koşullarına uygun önerilmediği ve gizli oylanmadığı için paketin tümü iptal edilmeliydi. Çünkü, uzlaşma sağlanarak hazırlanmamıştı.

***

TBMM, cumhuriyetin değiştirilemez nitelikteki demokratik hukuk devleti ilkesini diğer maddelerde yapacağı değişikliklerle dolaylı yoldan değiştiremez. Bu nitelik, yargının, yasama ve yürütme erklerinden tam bağımsız olmasını gerektirir. Oysa, yapılan değişiklikle, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’ya Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin üye seçmesine olanak sağlanarak, bu yüksek mahkeme ve yüksek yargı organına yasama ve yürütme tamamen egemen kılınmakta ve yargı bağımsızlığı yok edilmektedir.

Bu nedenlerle Anayasa ve HSYK oluşumunu düzenleyen kurallar, cumhuriyetin değiştirilemez nitelikteki “demokratik hukuk devleti” niteliğini dolaylı yoldan değiştirici içeriktedir. “Teklif edilemez“ kuralı da tıpkı “teklif“ kuralı gibi “şekil“ kuralıdır. Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapısını değiştiren madde iptal edilmeliydi.

Serim, kararı genel hatlarıyla böyle değerlendirdikten sonra çok önemli bir yönüne de dikkat çekiyor:
“Şunu da anımsatmak isterim ki, (Anayasa Mahkemesi’nde) iptal için öngörülen sayı beşte üçten üçte ikiye çıkarıldığında, bundan sonraki anayasa değişikliklerinde iptal çok daha güç olacaktır. Tıpkı parti kapatmalarında olduğu gibi... Ayrıca, bundan sonraki değişikliklerin, laik cumhuriyeti ‘daha İslami bir yapıya‘ dönüştürme, başkanlık sistemi ile ‘tek adam’ yönetimine geçiş, ‘federasyon’ sisteminin kabulü gibi konularda olacağı da unutulmamalıdır.”

Bülent Serim, şu değerlendirmeyi de yapıyor:
Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği yönünden yaşamsal önemde olan bu değişikliklerin kabul edilmemesi için ‘güvendiğimiz dağlara hep kar yağdı’. Önce milletvekillerinin sağduyusuna güvendik, olmadı. Sonra Cumhurbaşkanı bu yasayı bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderir dedik, olmadı. Daha sonra Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal eder dedik, olmadı. Şimdi son umudumuz halkımızda.”

***

Serim’in son değerlendirmesine bir Nasrettin Hoca fıkrasıyla katılalım: Hoca kaybettiği eşeğini türküler söyleyerek arıyormuş. “Hoca bu ne iş?” diye sormuşlar, “Hem eşeğini kaybetmişsin, hem de keyifli keyifli türküler söylüyorsun.” “Son umudum şu tepenin arkasında” diye cevaplamış Hoca, “Eşeği orada da bulamazsam sen seyreyle bendeki feryadı.”
 

--
BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR!
 
"Ben, Manevi Miras olarak hiçbir Ayet, hiçbir Dogma,
hiçbir Donmuş ve kalıplaşmış Kural bırakmıyorum.
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır...
 
Zaman süratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumların,
Kişilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayışları bile değişiyor.
Böyle bir Dünyada, asla değişmeyecek Hükümler getirdiğini
iddia etmek, Aklın ve İlmin gelişimini inkar etmek olur...
 
Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim
ve Başarmaya çalıştıklarım ortadadır.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen üzerinde Akıl ve İlmin rehberliğini
kabul ederlerse, Manevi mirasçılarım olurlar."
 
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
 
Grup mail adresi: MAKARNA@googlegroups.com
Grup yöneticisi : makarna+owner@googlegroups.com
Grup anasayfa : http://groups.google.com/group/MAKARNA

Blog Arşivi