14 Temmuz 2010 Çarşamba

[cadilarmekani], Koç: Meslek liselerine desteğimiz sürecek

Koç: Meslek liselerine desteğimiz sürecek
Üniversiteye girişte katsayı engeli konulmasıyla meslek liselerine karşı azalan ilgi ve öğrenci sayısındaki düşüş, geçen yıl yerini coşkulu rağbete bıraktı.

2002-2003 eğitim öğretim yılında meslek liselerine devam eden öğrenci sayısı 985 bin 575 ve liseler arasındaki payı yüzde 30'lar civarındaydı. 2009-2010 öğretim yılında ise meslek liselerindeki öğrenci sayısı 1 milyon 819 bin 448'e, liseler arasındaki payı da yüzde 46'ya yükseldi. Son bir yılda meslek liseli sayısı 16,24 puan birden arttı. 2003 yılında 3.660 olan meslek lisesi sayısı 2010 yılında 4.846'ya çıktı. 2013 yılında bu liselere devam eden öğrenci oranının yüzde 52'ye çıkması bekleniyor. 2010 yılı itibarıyla Muş'taki meslek liseli oranı yüzde 61.

Meslek liselerinin yeniden önem kazanmasına Koç Grubu 20 şirketiyle destek veriyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç'un hamiliğinde Grup, 4 yıldır 'meslek lisesi memleket meselesi' diyerek, 8 bin meslek lisesi öğrencisine Vehbi Koç Vakfı'ndan burs sağlıyor. Öğrenciler mezun olana dek 3 yıl daha burslar devam edecek ve 7 yılda toplam 15 milyon dolar burs verilecek. Projenin Koç'a maliyeti 23 milyon doları buluyor. Koç Grubu'nun meslek liseleri arasında düzenlediği 'meslek liselerini geliştirme projesi' yarışmasında ilk üçe girenler, Koç Holding'in İstanbul Nakkaştepe'deki merkezinde Ali Koç'un ev sahipliğinde bir araya geldi. Kocaeli Gebze Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerinin staj yeri projesi 'e-stajyer', 20 bin dolarlık birincilik ödülünün sahibi oldu.

HILFIGER'IN PROJESİ BİZİMKİNİN TIRNAĞI OLAMAZ

Ali Koç, grup olarak bugüne kadar yürüttükleri en uzun soluklu ve kapsamlı projenin, dünya çapında bir başarı hikayesi ortaya koyduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler'in Küresel Sözleşmesi'ne Koç olarak 2005 yılında imza koyduklarını ve bu sene de Amerika'daki toplantısına katıldıklarını belirten Ali Koç, burada Tommy Hilfiger'ın Afrika'nın bir köyüne bağışladığı 2 milyon dolarlık tarım projesiyle kendisine sahnede söz verildiğini anlattı. Ali Koç, Hilfiger'ın anlattığı projenin kendilerinin yürüttüğü 'meslek lisesi memleket meselesi' projesinin 'tırnağı bile olamayacağını' ifade etti. Bu toplantıda Koç'a sunum yapma imkanı verilmedi. Günümüzde problemlerin çözümüne özel sektörün de katıldığını belirten Koç, meslek liselerine desteklerinin süreceğini vurguladı. Yarışmada 2. olan Karamürsel 100. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin otomotiv sektörü için 3 boyutlu ölçüm yapabilen eleman yetiştirme projesine, yedek parça üreten 70 yan sanayici de katıldı. Okula laboratuvar kuran sanayiciler 5 bin dolar harcayarak yetiştirdikleri bu elemanları artık 100. Yıl Lisesi'nden yetişmiş alacak. Network sistemleri projesiyle ise Tarsus İMKB Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri 3. seçildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Murat Bey Balta, "Koç Grubu'nun bu projesi meslek liseleri için cazibe oluşturdu. 2013 yılında meslek liseli oranı yüzde 52'yi bulur." dedi. Tarsus İMKB Teknik ve EML Müdürü Ramazan Ateş, "Okul müdürü olarak sıkıntılı dönemleri de yaşadım. Şimdi 930 öğrencimden 35'i sizden burs alıyor. Meslek liseleri sonunda atağa kalktı. Küllenen ateş canlandı." dedi.

Toplantıda 'siyasî olacağı' gerekçesiyle kimse katsayının adını anmadı. Ancak Karamürsel Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Geçenoğlu'nun sözleri durumu özetler nitelikteydi: "Koç'un bu projesi sayesinde liselerimize daha kaliteli öğrenci gelecek. Şimdi maalasef çok kaliteli öğrenci gelmiyor."


"Seni diğerlerinden farksız yapmaya''
bütün gücüyle çalışan bir dünyada
kendin olarak kalabilmek
dünyanın en zor savaşını vermek demektir.
Bu savaş başladı mı, artık hiç bitmez"

--
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "Cadıların Mekanı - İnternetkadin.com" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu gruba kayıt göndermek için cadilarmekani@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu gruba olan aboneliğinizi iptal etmek için cadilarmekani+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Diğer seçenekler için http://groups.google.com/group/cadilarmekani?hl=tr adresinden grubu ziyaret edin.

Blog Arşivi