25 Haziran 2010 Cuma

m~a~k~a~r~n~a bir haber: Majestelerinin Türk baronesi...


 

Majestelerinin Türk baronesi

Ayşegül EKİNCİ / LONDRA

İngiltere’de koalisyon ortağı Liberal Demokrat Partisi tarafından aday gösterilmesinin ardından Lordlar Kamarası’na kabul edilen ve ‘Barones’ unvanı alan Kıbrıslı siyasetçi Meral Hüssein Ece, “Sanki bir rüyadayım” dedi. Ece’nin davet gelmesi üzerine Bakan olma ihtimali var.

20 YILDIR İngiltere’de siyasetle uğraşan Meral Hüssein Ece, KKTC Londra Temsilciliği’nde verdiği basın toplantısının ardından, kendisine “Lordlar Kamarası’na seçilen ilk Türk siyasetçi unvanını” getiren gelişmeleri anlattı. İngiltere’de başarılı çalışmalarından ötürü Kraliçe 2’nci Elizabeth tarafından 2009’da ‘Order of British Empire’ liyakat nişanı ile ödüllendirilen Kıbrıslı siyasetçi Ece, daha sonra Birleşik Krallık Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu’na delege olarak atandı.
Baronesliğe giden yol
Meral Hüssein Ece, ‘Barones’liğe giden yolu şöyle anlattı: “Liberal Demokrat Parti Lideri Nick Clegg, beni 5-6 ay önce cep telefonumdan arayıp özel bir şey söyleyeceğini açıkladı. Daha sonra, Lordlar Kamarası için aday gösterildiğimi öğrendim. ‘Durun bir dakika, şöyle koltuğa oturayım’ dedim. Tabii ki çok heyecanlandım. Bu adaylığın çok gizli tutulması gerekliydi. Ve öyle yaptık.”
Kraliçe onayladı
‘Barones’ Meral Hüssein Ece, Lordlar Kamarası’na atanma şeklini şöyle açıkladı:
“Önce her partinin kendi içinde belirlediği aday listeleri başbakana gidiyor. Benim de içinde bulunduğum listeler eski Başbakan Gordon Brown’a gitti. Gordon Brown’un onay verdiği adaylar ise daha sonra Kraliçe 2’nci Elizabeth’in kabulüyle, Lordlar Kamarası’na girmeye hak kazandı.”
Bakan olabilir
Bu arada koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg’den gelecek bir davet üzerine, koalisyon hükümetinde ‘Bakan’ olabileceğini ifade eden Meral Ece, İngiliz Parlamentosu’nda Türkler’in sesi olduğu için oldukça da heyecanlı.

Ömür boyu Kamara’da

İNGİLİZ Parlamentosu’nun bir üst kanatı olan Lordlar Kamarası’nda yer alacak Meral Hüssein Ece, yeni görevini şöyle anlattı: “Bu görev ömür boyu sürecek. Geçtiğimiz yıllarda bazı üyeler emeklilik için çeşitli öneriler getirdi ama bu kabul olmadı. Öyle ki, 80 yaşı aşmış üyeler var. Hâlâ aktif olarak çalışabiliyorlar. Esasen, Lordlar Kamarası’nın yaptığı görevler ya da görev çerçevesi Türkiye’de Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor. Parlamentodan geçen kanunlarda son söz Lordlar Kamarası’nda oluyor. Yani yaptırım gücü çok etkilidir.”

İki meclisli parlamento

İNGİLTERE’de, iki meclis ya da kamara bulunuyor. Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası. Avam Kamarası, halk tarfından seçilen 650 üyeli meclis. Lordlar Kamarası ise, parlamentonun bir üst kanatı ve üyeleri atanır. Yaklaşık 740 üyesi olan Lordlar Kamarası, 1999’a kadar babadan oğla geçen (asilzadelik) sistemiyle üyelerini belirliyordu. Bu sistemin değişmesiyle, Lordlar Kamarası üyelerinin, parti liderleri, başbakan ve nihai karar olarak Kraliçe 2’ci Elizabeth tarafından onaylanması gerekiyor. Lordlar Kamarası’nda, ‘Lord’, ‘Kont’, ‘Dük’, ‘Marki’, ‘Vikont’ ve ‘Barones’ gibi unvanlar bulunuyor.

 

2 Haziran 2010
 


--
BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR!
 
"Ben, Manevi Miras olarak hiçbir Ayet, hiçbir Dogma,
hiçbir Donmuş ve kalıplaşmış Kural bırakmıyorum.
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır...
 
Zaman süratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumların,
Kişilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayışları bile değişiyor.
Böyle bir Dünyada, asla değişmeyecek Hükümler getirdiğini
iddia etmek, Aklın ve İlmin gelişimini inkar etmek olur...
 
Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim
ve Başarmaya çalıştıklarım ortadadır.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen üzerinde Akıl ve İlmin rehberliğini
kabul ederlerse, Manevi mirasçılarım olurlar."
 
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
 
Grup mail adresi: MAKARNA@googlegroups.com
Grup yöneticisi : makarna+owner@googlegroups.com
Grup anasayfa : http://groups.google.com/group/MAKARNA

Blog Arşivi