18 Haziran 2010 Cuma

[cadilarmekani], Bir Usta Daha Aramızdan Ayrıldı (Okan Demiriş / 1942-2010)




 

Bir Usta Daha Aramızdan Ayrıldı…

Devlet sanatçısı, besteci ve orkestra şefi  Dr. Okan Demiriş, 18 Haziran 2010 tarihinde vefat etmiştir.

okan demiriþDr. Okan Demiriş kimdir?

1942 yılında İstanbul'da doğdu. 1963 yılında İstanbul, 1964 yılında da Ankara Devlet Konservatuarı'nın yüksek bölümlerini bitirdi. Birçok keman konçertosunu orkestra eşliğinde konserlerde çaldı ve resitaller verdi.

Konservatuarlarda armoni, keman ve müzik teori öğretim üyeliğinin yanı sıra İstanbul'da operanın varoluşundan bu yana kurumda konzertmeister, orkestra şefi, yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı. 1979 ve 1992 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'ne dört kez müdür ve sanat yönetmeni olarak atandı.

"IV.Murat", "Karyağdı Hatun", "Yusuf ile Züleyha" isimli operaları, "Hançerli Düzü", "Posof", "Digor", "Pasinler", "Handere" isimli orkestra suitleri, "Piano Konçertosu", "Keman Piyano Suiti", "Dere", "Uyum", "Bir Aşk", "Dadaşım" isimli soprano için büyük orkestra eşliğinde konser aryaları ve "Rüyalar" isimli bale eserlerini besteledi. Eserleri yurt içinde ve yurt dışında birçok kez icra edilen Okan Demiriş, orkestra şefi olarak yerli ve yabancı birçok opera ve baleyi yönetmiştir.

Türk operasına büyük armağanı olan "IV.Murat" operası,  ADOB tarafından 2009-2010 sanat sezonu repertuarında yer almış ve sergilendiği dönem boyunca kapalı gişe oynamıştır.

Yaratılarına gelecek kuşakların sahip çıkacağı bilinciyle, bir sanatçı olarak, bize bıraktığı eserler için kendisini bir kez daha minnetle anarken; Sanatçımıza Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına sizlerin aracılığıyla başsağlığı diliyorum.

M. Erdoğan DAVRAN

Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni


--
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "Cadıların Mekanı - İnternetkadin.com" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu gruba kayıt göndermek için cadilarmekani@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu gruba olan aboneliğinizi iptal etmek için cadilarmekani+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Diğer seçenekler için http://groups.google.com/group/cadilarmekani?hl=tr adresinden grubu ziyaret edin.

Blog Arşivi