12 Haziran 2010 Cumartesi

[cadilarmekani], Bebeğime Hepatit B bulaşır mı? Kronik Hepatit B'li anneden bebeğe geçiş nasıl olur? Doğumdan önce yapılacak bir şey var mı?

Bebeğime Hepatit B bulaşır mı?


Dünyada 350 milyonun üzerinde kronik Hepatit B’li kişi olduğu bilinmektedir.  Bu kişilerin nasıl bu virüsü nasıl kaptığı sorusuna cevapta net değildir. 
  
  Yaklaşık olarak bu hastaların üçte birinin bu virüsü nasıl aldığı bilinmezken bizim ülkemiz gibi yaygın kronik Hepatit B hastalarının olduğu ülkelerde bu virüsü taşıyan annelerden bebeğe doğum sırasında veya doğumdan kısa bir süre sonra bulaş olmaktadır.


Kronik  Hepatit B’li anneden bebeğe geçiş nasıl olur?

  Bu virüs aslında temel olarak karaciğerimize yerleşse de aslında tüm dokularınızda bulunur. Yani doğum kanalındaki hücrelerde hatta buradaki salgılarda da virüs vardır.


  Bebeğiniz doğum sırasında doğum kanalından geçerken bu virüs bulaşabilir, bir diğer bulaşma yolu da anne ile bebeğin kanının doğum esnasında birbirine karışması durumudur. Bu esnada da virüs sizin kanınızdan bebeğin kanına geçebilmektedir. Hatta yapılan çalışmalarda bebek doğduktan sonra alınan bebeğin mide sıvısında Hepatit B virüsü saptanmıştır.
 
Bebeğe geçişi etkileyen faktörler nelerdir?

  *Burada sizin viral yük dediğimiz vücudunuzdaki virüsün sayısı hakkında bilgi veren test olarak bilinen HBV DNA dediğimiz testin değeri önem taşır ( Kr Hepatit B hastası olanların bu testi bildiğine eminimJ). İşte bu değerin yüksek olması (>10*8) geçiş ihtimalini arttırır.

 *Yine bu virüsü taşıyanlarda HBE AG’nin pozitif olması geçiş ihtimalini belirler. Bu grupta bebeğe bulaştırma oldukça yüksek olup %70-90’lara kadar çıkar.
 *HBE AG negatif olanlarda ise geçiş %10-40’lara kadar düşer.

 *DOĞUM ŞEKLİ; Aslında yapılan çalışmalar normal vajinal doğum ile sezeryanla doğum arasında anlamlı bir fark olmadığını gösterilmiştir.

 
Doğumdan önce yapılacak bir şey var mı?

  Gebelik döneminde tedavi halen tartışmalıdır. Bunun nedeni tedavinin faydalarının kesin olarak gösterilemeyişidir. Bu nedenle mutlaka Enfeksiyon Hastalıkları veya Dahiliye Gastroenteroloji uzmanına danışmalısınız. 

  Ancak bilinen bir başka gerçek olan HBV DNA değerinin yüksek(>10*8 ) olduğu kişilerde bebeğe geçisin daha yüksek olmasıdır. Eğer sizin bu değeriniz yüksek ise tedavi önerilebilir. 
 

Gebelerde tedavi seçenekleri nelerdir?

  Kronik Hepatit B hastalarında tedavide kullanılan ilaçların hepsi burada kullanılmaz. 

 
Kullanılan ilaçlar;

* Lamivudin
* Tenofovir
* Telbivudin’dir.

 

  Bu ilaçlardan biri tercih edilebilir. En uygun ilaç seçiminin tenofovir olduğu kaynaklarda bildirilmektedir. Eğer tedavi verilecekse bu son 3. Ayda yapılmalıdır. Tedavideki asıl amaç anneyi değil bebeği korumaktır. Bunu da annedeki virüs miktarını azaltıp bebeğe geçişi azaltarak yaparız.


  Gebelikten önce başka tedavi alıyorsanız ilaç kesildikten sonra gebe kalmanız gereklidir. Yukarda saydığım ilaçların haricinde bir ilaç kullanıyor ve gebe kaldıysanız gebeliğinizin devamı veya sonlandırılması için doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir.


  Gebelik esnasında Hepatit B taşıdığınızı öğrenirseniz yine beklemek ya da tedavi başlanması için Enfeksiyon / Gastroenteroloji uzman doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.


Doğumda ve doğumdan sonra bebeğe ne yapmalıyız?

  Normal vajinal veya sezeryan ile doğumu takiben bebeğe bulaşı azaltmak için Hepatit B aşısının ilk dozu ve Hepatit B immun globülin 0.5 mL (tek doz) doğumdan sonra ilk 12 saat içinde bebeğe yapılmalıdır. Bu şekilde doğru aşılama ile bebeği %95-%100 korursunuz. Ancak tam koruma sağlamak için bebeğin 1.ayda ve 6. ayda hepatit B aşılarını tamamlamak gereklidir.


  Yinede bebeğe 9. ve 15. Aylarda HBS AG  ve ANTİ HBS baktırarak bebeğe virüs bulaştı mı yada bebek korundu mu mutlaka bakmak gerekir.
Bebeğiniz 2 kg dan düşük ağırlıkta ise bir doz fazla aşı yapılarak aşı sayısı 4’e tamamlanır.


  Bu aşılar yapılmazsa eğer ve bebeğe virüs bulaşırsa bebeğiniz %90 Kronik Hepatit B hastası olur.
 
Kronik Hepatit B’ li gebe emzirebilir mi?

   Hepatit B için gerekli aşıları bebeğinize yaptıktan sonra güvenle emzirebilirsiniz. Burda dikkat etmeniz gereken şey meme başında çatlama ve kanama olmasını önlemek için bakım yapmaktır. Çatlama ve kanama var ise yara iyileşene kadar emzirmemeniz daha doğru olur. Bu dönemde pompa ile sütünüzü sağıp atmanız gerekir.

--
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "Cadıların Mekanı - İnternetkadin.com" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu gruba kayıt göndermek için cadilarmekani@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu gruba olan aboneliğinizi iptal etmek için cadilarmekani+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Diğer seçenekler için http://groups.google.com/group/cadilarmekani?hl=tr adresinden grubu ziyaret edin.

Blog Arşivi