4 Eylül 2013 Çarşamba

makarna | İnternet kişiyi yalnızlaştırıyor / Eşler birbirine yabancılaşıyor




 

GÜNÜMÜZ HASTALIĞI İNTERNET !!!

Eşlerin bilgisayar başından kalkmamasından dolayı aynı evde yaşayan iki yabancıya dönüşmesi sonucu artan aile içi sorunlar giderek daha büyük bir hızla boşanmaya dönüşüyor.

Evlere giren internet, evlilikleri tehlikeye atıyor. Bilgisayar başından kalkmayan çiftlerin aynı evde yaşayan iki yabancı haline gelmesiyle boşanmalar artıyor.

İnternet bağımlılığı çiftleri birbirinden uzaklaştırıyor.

Uzman Psikolog ve Aile Terapisti Dr. Füsun Budak, son dönemlerde, bilgisayar başından kalkmayan çiftlerinevliliklerinde sorunlar yaşandığını ve boşanmaların arttığını gözlemlediklerini bildirdi.

Budak, bilgisayar başında geçirilen zamanın insanların sosyal ilişkilerini, iş ve okul hayatlarını olumsuz etkileyip, içe kapanmaya ve başarısızlıklara neden olduğunu söyleyerek, “Sanal bir ortam yaratılıp, gerçek yaşama adaptasyon sorunları yaşanmaya başlanıyor. İnsan, sağlıklı ve doğru kullanıldığı sürece yararlı olduğu düşünülen bu makinenin kölesi haline geliyor” diye konuştu.

Eşler birbirine yabancılaşıyor

Budak, son dönemlerde, bilgisayar başından kalkmayan çiftlerin evliliklerindeki sorunlar nedeniyle boşandıklarını anlattı.

Bilgisayar bağımlılığı nedeniyle bazı çiftlerin aynı ev içinde yaşayan iki yabancı durumuna geldiklerini ifade eden Budak, “Eşi ile konuşmak ve paylaşmak yerine sanal ortamda başka kişilerle paylaşımlar ve aldatmalar oluşmakta, bilgisayar başında uzun zaman geçirmekten dolayı cinsel yaşamları bozulmakta ve yine cinselliği sanal ortamda yaşama eğilimi artmaktadır” dedi.

Yabancılaşan eşlerin bir süre sonra da birbirinden tamamen koptuğunu ve çareyi boşanmakta bulduklarını anlatan Dr. Füsun Budak, bu tür sorunlarla merkezlerine başvuranların sayısında önemli bir artış olduğunu bildirdi.

Tüm bu yaşanan sorunların kişiyi çevresindekilerden soyutladığına ve yalnızlığa ittiğine dikkati çeken Budak, ilişkilerde yaşanan olumsuzlukların iş yaşamına da taşındığını kaydetti.

İş yerinde performans düşüyor

Budak, ayrıca sabaha kadar bilgisayar başında kaldığından uykusuz ve yorgun işe giden kişinin performansının düşmesi sonucu iş kaybının yaşanabileceğini belirtti. Bilgisayar başında fazla zaman geçiren kişilerde paranoid düşünceler geliştiği belirtildi.

 

İnternet, seksi, uyuşturucuyu ve kumarı körüklüyor

Uzmanlar, “bir davranışı kontrol edememek” olarak kendini gösteren davranışsal bağımlılıklar arasında seks ve kumar bağımlılığının, son yıllarda en sık rastlanan iki tür olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de en sık rastlanan davranışsal bağımlılıkların, kumar ve seks bağımlılığı olduğu belirtildi. Bağımlılık Tanı ve Tedavi Merkezi’nin (BATEM) kurucusu Doç. Kültegin Ögel, bu yöndeki davranışsal bağımlılıkların artmasında internet kullanımının belirleyici olduğuna dikkat çekti.

İnternet kişiyi yalnızlaştırıyor

Çevre, aile ile kişinin biyolojik ve psikolojik durumuna bağlı olarak oluşarak gelişen bağımlılık hali, yalnızca uyuşturucu ve uyarıcı maddeler alanında değil, davranışsal alanda da rastlanmaya başladı. Özellikle internetin kullanımının artmasıyla yaygınlaşan davranışsal bağımlılıklar, kişiyi yalnızlaştırmakla kalmıyor, ailesi ve çevresiyle olan ilişkisine de zarar veriyor.

BATEM’in kurucusu Doç. Ögel, kişiyi bir nesneye bağımlı kılan olgunun, o nesnenin hissettirdiği duygu olduğuna belirterek, “Seks ile kumar da, gerek kişide bir tür ödül duygusu yaratması, gerekse internet aracılığıyla bu alanlara ulaşımın kolaylaşması nedeniyle en sık rastlanan iki bağımlılık türü” diye konuştu.

Bağımlılık merkezlerine tedavi amacıyla başvuran kişilerin yüzde 50’sini kumar ve seks bağımlılarının oluşturduğunu söyleyen Ögel, tedavi programının, kişilerin sosyal yaşamı, aile yapısı ile bağımlılık türüne göre düzenlendiğini ifade etti.

Ögel, ailelerin, çocuklarının bağımlılığını çok geç fark ettiğini söyleyerek “Çocuğunun eroin bağımlısı olduğunu bile iki yıl sonra öğrenen aileler var. Diğer yandan bağımlılık tıpkı kanser hastalığı gibidir. Teşhis ne kadar erken konulursa tedavi şansı o kadar yükselir. Bu konuda ailelere büyük bir sorumluluk düşüyor” diye konuştu.

Doç. Ögel ayrıca, tedavi ücretinin hastanın iyileşme durumuna göre değiştiğini kaydetti.

İnternet bağımlılığının çaresi yok

İnternetin yarattığı bağımlılığın tedavisi hâlâ belirsiz ama “bir hastalık olarak” belirtileri netleşiyor: Yoksunluğunda aşırı sinirli, gergin ve huzursuz oluyor, depresyona giriyoruz.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Ceyhan, internet bağımlılarının, internete ulaşamadıkları zaman tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi “yoksunluk” belirtileri gösterdiğini söyledi.

İnternet başında kalan kişinin günlük yaşamında işlevsel bozukluklar ortaya çıkmasının bağımlılık belirtilerinden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ceyhan, şunları söyledi:

“Bu bağımlılık, öğrencinin okulunu, yetişkinin de işini etkilemeye başlıyor. Kullanıcı, internet kullanım süresi ve amacı hakkında yalan söyleyebiliyor. İnternet bağımlıları, internette olmadıkları zamanlarda da yarım kalan sohbetleriyle veya oyunda geldiği seviyeyle zihinlerini meşgul ediyor ve internete ulaşamadıkları zaman tıpkı sigara, alkol bağımlılıklarında olduğu gibi aşırı sinirlilik, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtiler gösterebiliyorlar.”

Ya chat, ya oyun bağımlısıyız

İnternet ortamının erişkinlerin ve üniversite öğrencilerinin kimlik denemeleri yapmak, yaşıtları ile yakın ilişkiler kurmak için uygun bir yer olduğunu anlatan Doç. Dr. Ceyhan, “Özellikle içine kapanık, çevredekilerle kolay iletişim kuramayan bireyler için internet tam bir kurtarıcı görevi görüyor. Ancak, internetin aşırı derecede kullanılması, internet bağımlılığıyla sonuçlanabiliyor. Kimi internet bağımlıları sanal dünyadaki kimliklerini gerçek yaşamdaki kimliklerine aktaramıyor.

Sanal ilişkiler kurmayı alışkanlık haline getiren bireyler, zamanla yalnızlaşıp, sosyal fobi, depresyon gibi bazı ruhsal bozukluklar yaşayabiliyor. Her yaş grubunun kendi gelişim ihtiyacı doğrultusunda internetin belli etkinliklerine bağımlılığı var. Erişkin ve gençlerde daha çoğunlukla chat bağımlılığı, çocuklarda oyun bağımlılığı daha yaygın görülüyor.” dedi.

Aile kontrolü mutlak gerekli

Doç. Dr. Ceyhan, çocuklarda internetin aşırı kullanımının fiziksel, bilişsel ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Uzun süre bilgisayar başında oturmaya bağlı olarak, çocuklarda iskelet ve görme bozuklukları da oluşabilir” dedi.

Özellikle şiddet içerikli oyunların çocuklarda saldırganlığa ve şiddete karşı duyarsızlaşmalarına yol açabildiğini anlatan Ceyhan, “Aileler, çocuklarının internet başında geçirdikleri zamanı ve hangi amaçla kullandıklarını sürekli olarak denetlemelidir” diye konuştu.


--
--
BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR!
 
"Ben, Manevi Miras olarak hiçbir Ayet, hiçbir Dogma,
hiçbir Donmuş ve kalıplaşmış Kural bırakmıyorum.
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır...
 
Zaman süratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumların,
Kişilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayışları bile değişiyor.
Böyle bir Dünyada, asla değişmeyecek Hükümler getirdiğini
iddia etmek, Aklın ve İlmin gelişimini inkar etmek olur...
 
Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim
ve Başarmaya çalıştıklarım ortadadır.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen üzerinde Akıl ve İlmin rehberliğini
kabul ederlerse, Manevi mirasçılarım olurlar."
 
ℂ⋆ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ℂ⋆
 
Grup mail adresi: makarna@googlegroups.com - Grup yöneticisi: makarna+owner@googlegroups.com - Grup anasayfa: http://groups.google.com/group/makarna - Gruba üyelik: makarna+subscribe@googlegroups.com - Grup üyelik iptal: makarna+unsubscribe@googlegroups.com
 
---
Bu e-postayı Google Grupları'ndaki "MAKARNA" adlı gruba abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için makarna+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Daha fazla seçenek için, https://groups.google.com/groups/opt_out adresiniz ziyaret edin.

Blog Arşivi