11 Kasım 2011 Cuma

| makarna | BAŞKENT ANKARA




BAŞKENT ANKARA’DAN MANZARALAR

 

 

         Türkiye’nin Başkenti Ankara, Ankara’nın Başkenti Kızılay’ın genel görünümü, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasal karmaşayı ve imar felaketini yansıtan küçük ölçek bir harita gibi ortada duruyor.  

TARİHİ KIZILAY BİNASI

 

Ankara’nın en merkezi noktası olan Kızılay Bölgesine bu adın verilmesinin nedeni Kızılay Genel Müdürlüğü binasının burada bulunması idi. Geniş bir bahçe içinde yer alan bu bina, tarihi niteliği nedeni ile Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korunması gerekli eski eser olarak tescil edilmiş iken, ansızın alınan bir kararla tarihi eser niteliği kaldırılarak 1980 yılında yıkılmaya başlanmıştır. Yapımına Kızılay tarafından başlanan binanın yap-işlet-devret formülüyle verildiği Beğendik firması ile binanın yapımına kredi veren İş Bankası arasında senelerce mahkemesi süren yapı yaklaşık olarak 20 seneden beri boş olarak durmakta ve tehlike arzetmektedir. Kaldı ki yapı şekli itibariyle Ankara mimarisine uymadığı gibi, burada bulunan geniş yeşil alan da yok edilmiştir. Bu sorumsuzluğun, sorumlusu da bulunamamıştır.

 

TERKEDİLEN GÖKDELEN

 

Ankara’nın ikinci utanç manzarası, aynı kavşakta bulunan ve gökdelen olarak tanınan binada yaşanmaktadır. Kızılay binası karşısında bulunan bu yerde; Ankara’nın üçüncü planını yapan meşhur Raşit Uybadin’in evi-köşkü bulunmakta idi ki bu eve Atatürk’de çeşitli kereler misafir olmuştur. Bu yerin arsası; İzmir'in en eski fabrikası Yağ Sanayi Türk A.Ş'nin ortaklarından Alis Baki tarafından, 1985 yılında ölümünden önce Kızılay'a bağışladığı hisselerinden oluşmuş, çeşitli kusur ve ihmaller sonucu bu yerdeki Kızılay’ın hisseleri azalmış ve değer kaybetmiş, fabrika arazisi gökdelen projesi için satılınca "Yetim hakkı" tartışmaları başlamıştır.

Devamı için:
http://www.turkcelil.com/?p=44028
saygı ile sunulur.

--

--
BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR!
 
"Ben, Manevi Miras olarak hiçbir Ayet, hiçbir Dogma,
hiçbir Donmuş ve kalıplaşmış Kural bırakmıyorum.
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır...
 
Zaman süratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumların,
Kişilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayışları bile değişiyor.
Böyle bir Dünyada, asla değişmeyecek Hükümler getirdiğini
iddia etmek, Aklın ve İlmin gelişimini inkar etmek olur...
 
Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim
ve Başarmaya çalıştıklarım ortadadır.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen üzerinde Akıl ve İlmin rehberliğini
kabul ederlerse, Manevi mirasçılarım olurlar."
 
C* MUSTAFA KEMAL ATATÜRK C*
 
Grup mail adresi: makarna@googlegroups.com - Grup yöneticisi: makarna+owner@googlegroups.com - Grup anasayfa: http://groups.google.com/group/makarna - Gruba üyelik: makarna+subscribe@googlegroups.com - Grup üyelik iptal: makarna+unsubscribe@googlegroups.com

Blog Arşivi