12 Eylül 2011 Pazartesi

| makarna | HEMOROID



Hemoroid Nedir

Hemoroidler, alt rektum ve anüs kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Anüs, rektumun dış kısmında bulunan ve bağırsaklara açılan bir kanal görevindedir. Hemoroidler çok genel ve yaygın bir problemdir. Halk arasında basur olarak da bilinir.

Hemoroidler, iç kısımda ( rektumun içi) veya dış kısımda (anüs çevresi) bulunabilir. İç hemoroidler genelde acı vermezler fakat çok fazla kanamaya neden olurlar. İç damarlar gergin ve sıkı özelliklerini kaybedip dışarı doğru basınç ile sarkabilir. Bu çok acı bir durum olabilir. Dış hemoroidler ise anal kanal çevresinde rahatça görülebilir ve hissedilebilir. Şişmiş damarlar gerilirse, deşilirse, sürtünürse kanayabilirler.
 

Belirtiler

•Kaşınmak, rektal kanama (makattan açık kırmızı renkli kanama)

•Makatta ele gelen, bezelyeden ceviz boyutunda olabilecek şişlikler

•Dışkı sırasında duyulan acı

•Makatta şişlik ve ıslaklık

Nasıl Oluşur?

Rektum ve anüs bölgesindeki damarlar, basınç geldiğinde kabarır ve şişerler. Bu damarlara yapılan aşırı baskı sonucunda hemoroid oluşabilir. Bu damarlara baskı şu yollardan oluşuyor olabilir; Ama korkmayın besin destekleri ile aşağıda okuyacaklarınızı yenebılırsınız.

•Kabızlık yüzünden damarlar gerginleştiğinde
•Tuvalet ihtiyacı uzun süre bekletildiğinde
•Tuvalette oturmuş pozisyonda çok fazla beklenildiğinde
•Uzun süre oturulduğunda

Ayrıca hemoroidler bazı hastalıklar yüzünden de oluşabilirler. Bunlara örnek olarak ise aşağıdaki rahatsızlıkları örnek verebiliriz.

•Diare
•Aşırı şişmanlık
•Anal ilişki sonrasında anüsün zedelenmesi
•Bazı karaciğer rahatsızlıkları


Stres yüzünden oluşmuş hemoroidler daha şiddetli rahatsızlıklar verebilirler.
Bazı insanlarda kalıtımsal olabilir.

Hamile kadınlar kabızlıktan şiddetle kaçınmalıdırlar. Hamilelik döneminde kadınlarda hemoroid oluşumu çok kolayca olabilir. Hamileliğin son döneminde, genişlemiş rahim, damarlara yapacağı baskı ile hemoroid oluşumuna destek olabilir.

Tedavi

Diyet Lifi

İçinde yüksek oranda lif bulunan yiyeceklerden yemelisiniz. Bu kabız olmamanızı sağlar. Diyet lifi için bulabileceğiniz en iyi kaynaklar kuru baklagiller ve tahıllardır. Taze meyveler ve haşlanmış, pişirilmiş sebzeler de ayrıca yüksek oranda diyet lifi bulundururlar. Özellikle kuşkonmaz, lahana, havuç, mısır ve brokoli en iyi örnekleridir.

Sıvı Katkılar

Bol su tüketin. Bu kabızlık oluşmamasına neden olur, böylece hemoroid riski azalır.

Sıcak ve Soğuk Su Tedavisi

Günde 3 defa 15 dakikadan olmak üzere, sıcak suya oturduğunuzda anal bölge temizlenir, ve acı hissi giderilir, rahatlar. (Suyun çok sıcak olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz.) Ayrıca günde 4 defa 10 dakikadan olmak üzere anüse koyacağınız buz torbası da acının dinmesine ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

İlaçlar

Uzmanınız size, acı duyulan bölgeye sürülmek üzere krem veya merhem önerebilir. Fındık özü, çinko içeren kremler veya saf vazelin acıyı dindirmede yardımcı olur. Ayrıca uzmanınız size anal bölge için diğer ilaçlardan da önerebilir.

Cerrahi İşlemler

Eğer had aşamadaysa, Hemoroidleri almak veya küçültmek için birkaç çeşit cerrahi operasyon uygulanabilir. Eğer iç hemoroidleriniz bulunuyorsa, bant ligasyonu adı verilen işlem size uygulanabilir. Hemoroidlerin lastik bir halka ile dibinden sıkıştırılması ve kesilerek alınması, veya kendiliğinden düşmesinin beklendiği bu yöntem genelde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Lazeri ile yakılma, gibi diğer yollar da mevcuttur ve uzmanınız size önerebilir.
Veya uzmanınız enjektörle hemoroid memesinin içine, sonradan katılaşan bir madde enjekte edebilir.

Bazı hemoroid vakalarında, hemoroidektomi adı verilen bir işlem uygulanır. Size anestezi uygulanarak işlem sırasında acı duymanız önlenir. Ve daha sonra cerrahi operasyon ile hemoroidler kesilerek çıkartılır.

Kendime Nasıl Dikkat Etmeliyim?

Rektal bölgede bir kanama olduğunda mutlaka uzmanınıza bu konudan bahsetmelisiniz. Bu kanamalar sadece hemoroidi değil, kolon kanseri gibi çok daha ciddi hastalıkların belirtilerinden de olabilir.


Vereceğimiz bazı öneriler ile hemoroidlerden korunabilirsiniz.

•Tuvaletinizi yaparken fazla ıkınmayın. Bu eylem hemoroidlerin baskı duymasına ve şişip kabarmasına neden olur.

•Yüksek lifli beslenmenize devam edin ve bol su için.

•Fazla laksatif tüketmemeye özen gösterin. Diareye neden olan fazla laksatif hemoroid oluşumunda kaçınılması gereken bir noktadır.

•Uzmanınıza alınabilecek ilaçlar ve yan etkileri hakkında her türlü sorununuzu sormalısınız.

•Kabızlığı önlemek için egzersiz yapmalısınız.

•Tuvalet kağıdı kullanıyorsanız, yumuşak dokulu olanlardan kullanın. Ve tahriş etmeden silin.

•Hemoroidiniz oluşmuşsa, ağır eşyalar kaldırmaktan çekinin. Aksi halde damarlara uygulanan basınç artar ve hemoroidlerin şişmesine neden olur.

--
BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR!
 
"Ben, Manevi Miras olarak hiçbir Ayet, hiçbir Dogma,
hiçbir Donmuş ve kalıplaşmış Kural bırakmıyorum.
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır...
 
Zaman süratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumların,
Kişilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayışları bile değişiyor.
Böyle bir Dünyada, asla değişmeyecek Hükümler getirdiğini
iddia etmek, Aklın ve İlmin gelişimini inkar etmek olur...
 
Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim
ve Başarmaya çalıştıklarım ortadadır.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen üzerinde Akıl ve İlmin rehberliğini
kabul ederlerse, Manevi mirasçılarım olurlar."
 
C* MUSTAFA KEMAL ATATÜRK C*
 
Grup mail adresi: makarna@googlegroups.com - Grup yöneticisi: makarna+owner@googlegroups.com - Grup anasayfa: http://groups.google.com/group/makarna - Gruba üyelik: makarna+subscribe@googlegroups.com - Grup üyelik iptal: makarna+unsubscribe@googlegroups.com

Blog Arşivi