1 Mart 2010 Pazartesi

m~a~k~a~r~n~a ORADA MISINIZ








Bir bardak su

200 gr.

Bir bardak süt

225 gr.

Bir bardak un

150 gr.

Bir bardak toz şeker

240 gr.

Bir bardak pudra şekeri

180 gr.

Bir bardak kakao

100 gr.

Bir bardak irmik

170 gr.

Bir çorba kaşığı margarin veya tereyağı

40 gr.

İki çorba kaşığı kakao

30 gr.

İki çorba kaşığı şeker

50 gr.

Ölçülerin Kaşık Karşılığı

25 gr. Rende kaşar peynir

dört çorba kaşığı

25 gr. Hindistan cevizi rendesi

dört çorba kaşığı

25 gr. Toz şeker

iki çorba kaşığı

25 gr. Un

iki çorba kaşığı

25 gr. Nebati yağ

iki çorba kaşığı

20 gr. Pirinç

bir çorba kaşığı

30 gr. Pirinç unu

bir çorba kaşığı

30 gr. Domates salçası

bir çorba kaşığı

120 gr. Süt

bir çay bardağı

Besinler Buzdolabında Ne Kadar Kalabilir

Süt (kutu)

10 - 15 gün

Süt (kaynamış)

2 - 3 gün

Çiğ et (kıyma hariç)

2 - 5 gün

Çiğ balık

1 - 3 gün

Pişmiş et

3 - 6 gün

Tavuk

2 - 5 gün

Salata (kuru)

2 - 4 gün

Peynir (suda)

10 gün

Peynir (salamura)

3 - 4 hafta

Yumurta

3 - 4 hafta

Kaymak

1 - 2 gün

ÖLÇÜLER

 

SU BARDAĞI

YEMEK KAŞIĞI

KAHVE FİNCANI

Arpa şehriyesi

250 gr.

15 gr.

 

Bulgur

200 gr.

12 gr.

60 gr.

Fındık, Badem vb.

100 gr.

6 gr.

25 gr.

Galeta Unu

110 gr.

 

 

İrmik

170 gr.

10 gr.

55 gr.

Kaşar peyniri (rende)

65 gr.

4 gr.

25 gr.

Karabiber

 

 

7.5 gr.

Kakao

125 gr.

8-9 gr.

25 gr.

Kuru fasulye

200 gr.

 

60 gr.

Margarin

180 gr.

15 gr.

50 gr.

Makarna, şehriye

250 gr.

15 gr.

 

Mısır unu

150 gr.

 

 

Mercimek

200 gr.

12 gr.

60 gr.

Nohut

200 gr.

12 gr.

 

Nişasta

125 gr.

8-9 gr.

 

Pirinç

200 gr.

12 gr.

70 gr.

Pudra şekeri

125 gr.

8-9 gr.

25 gr.

Salça

125 gr.

30 gr.

 

Sıvı yağ

250 ml.

15 ml.

75 ml.

Su, süt

250 ml.

15 ml.

75.ml

Toz şeker

200 gr.

15 gr.

70 gr.

Tuz

 

20 gr.

 

Un

125 gr.

8-9 gr.

50 gr.

Yoğurt

210 gr.

 

70 gr.

ISILAR

Fırın Isısı

150º C

Ilık

170º-190º C

Orta

220º C

Sıcak

230º-240º C

Kızgın

 

CİNSİ

SICAKLIK

PİŞME SÜRESİ

Kalın Börekler

175º-210º C

35-45 dk.

İnce börekler

150º-180º C

25-35 dk.

Yağlı kek, bisküvi, kurabiyeler

200º-220º C

30-35 dk.

Balıklar

200º-220º C

30-35 dk.

Kuzu eti

200º-260º C

30-35 dk.

Dana eti

200º-280º C

40-60 dk.

Tavuk çeşitleri

175º-200º C

40-50 dk.

Güveçler

175º-230º C

40-60 dk.

Kalabalık aile sofralarında yenen yemeklerin tadı hep başka olmuştur.

İnsan hayatı boyunca çocukken yakaladığı ve belleğine hapsettiği lezzetleri arar, durur.

Annenin elinden hazırlanan yemeklerin tadını tuzunu öyle kolay kolay bulamaz kimse, annesinin mutfağının dışında bir yerlerde.



 

.

--
BENiM MANEVi MiRASIM BiLiM VE AKILDIR!
 
"Ben, Manevi Miras olarak hiçbir Ayet, hiçbir Dogma,
hiçbir Donmuş ve kalıplaşmış Kural bırakmıyorum.
Benim Manevi Mirasım Bilim ve Akıldır...
 
Zaman süratle ilerliyor, Milletlerin, Toplumların,
Kişilerin Mutluluk ve Mutsuzluk anlayışları bile değişiyor.
Böyle bir Dünyada, asla değişmeyecek Hükümler getirdiğini
iddia etmek, Aklın ve İlmin gelişimini inkar etmek olur...
 
Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim
ve Başarmaya çalıştıklarım ortadadır.
Benden sonra Beni benimsemek isteyenler,
bu temel eksen üzerinde Akıl ve İlmin rehberliğini
kabul ederlerse, Manevi mirasçılarım olurlar."
 
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
 
Grup mail adresi: MAKARNA@googlegroups.com
Grup yöneticisi : makarna+owner@googlegroups.com
Grup anasayfa : http://groups.google.com/group/MAKARNA

Blog Arşivi